Снимка БулфотоЦената на природния газ скочи от днес. На закрито заседание

...
Снимка БулфотоЦената на природния газ скочи от днес. На закрито заседание
Коментари Харесай

Повишиха цената на природния газ с над 10 процента

Снимка Булфото

Цената на природния газ скочи от през днешния ден.  На закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри цената на природния газ от 1 февруари 2021 година С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари 2021 година в размер на 30,39 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

За предходния м. януари 2021 година одобрената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лева./MWh.

От Комисията настояват, че цената на газта няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени. Причината е, че нарастването на цената на газа е с 12,8%, а съгласно правилник за растеж на сметките на потребителите на топла вода и парно е належащо цената на синьото гориво да се оскъпи с 14 на 100. еновото решение на Комисията е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " и изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

Комисията се е съобразила с препоръчаната на 1 февруари 2021 година от " Булгаргаз " ЕАД обновена цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните показатели на европейските газови хъбове за януари 2021 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия интервал, осреднените цени към 31 януари 2021 година на различните на природния газ, горива: мазут със наличие на сяра 1% и газьол със наличие на сяра 0,1%.

В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и спомагателни количества природен газ по програмата за освобождение на природен газ след извършения търг на 11 януари 2021 година, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

Увеличената цена на природния газ за м. февруари е вследствие на повишените цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За интервала 1 декември 2020-27 януари 2021 година те са се нараснали с 45% вследствие на високото търсене, както беше декларирано на откритото съвещание на 27 януари 2021 г. 

В одобрената цена на природния газ от 30,39 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки, написа Novini.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР